ימין VS שמאל

Yamim? Smol?

Can you even notice these dayz which is which? Sharon willing to have peace and palestinian state, and the SMOL are showing signs of militant behavior... Left, right, left right left...
 

Alexco

New member
הגישה המקובלת

עבודה, מרצ, חדש, רעמ, בלד - שמאל שינוי, עם אחד - מרכז ליכוד, מפדל, איחוד לאומי, חרדים - ימין ובנוגע לשאלה הראשית - קצת מגוחך להתייחס לבחירות הבאות, כשהן לא באופק.
 

little bony

New member
הגישנה המקובלת היא אומנם כזאת...

השאלה היא האם היא הגישה הנכונה
דברים מתחילים להשתנות..
חן, שהתעוררה מסיוט ב9 בבוקר..(והלכה לישןן אחרי ארבע)
 

Alexco

New member
מה זה שמאל בכלל?

אלה מושגים ריאליטיביים לחלוטין. מישהו שקורא לעצמו שמאל, מישהו אחר קורא לו ימין. יכול להיות מישהו שיש לו דיעות שמאליות בנושא מסויים, יש לו דיעות ימניות בנושא אחר. איך תגדירי את פורז למשל? החלוקה שעשיתי היא החלוקה המקובלת, ומבוססת בעיקר על ההשתייכות הגושית של המפלגה.
 
Right... Or not o_0

But even these aren`t the same as before. The likud is willing for peace and NESIGA. It`s changing...
 
מה הקשר של הסיכסוך הישראלי-פלשתיני?

ימין-שמאל הם מונחים הרבה יותר מורכבים מרק סיכסוך מדיני כזה או אחר. הנה הגדרה מלאה יותר שאני אוהב: כינויים מקובלים להבדלים הקיימים בין תנועות חברתיות וארגונים פוליטים ביחס להגדרתם את הזהות הקולקטיבית של יחידות חברתיות שונות, בייחוד של עמים, ביחס לתפיסתם את מהות הצדק החברתי שיש לעשות למימושו, וביחס לעמדתם כלפי תהליכים של שינוי חברתי. בדר"כ מגדיר הימין את הזהות הקולקטיבית של יחידות חברתיות, ביחוד של עמים, במונחים ביולוגיים אורגניים והסטורים, ואילו השמאל מגדיר זהות זו במונחים וולנטרים, רציונלים וערכיים. הימין תומך בדרך כלל במדיניות חברתית המיוסדת על תפישה פרטיקולריסטית של מהות הצדק החברתי: הימין קובע כי צדק יש לעשות עם החלשים בלבד, הנכשלים במרוץ הכלכלי, ולעשות אותו בדיעבד, לאחד שהכישלון ניראה כבר לעין. השמאל תומך ברוב המקרים בצדק אוניברסליסטי: הוא שואף לכך שכללי הצדק, והחוקים הנובעים מהם, יחולו על כל האזרחים, כדי שמלכתחילה יווצרו תנאים המונעים שיעורים גדולים של כשלונות במירוץ ופערים חברתיים. יש המנחסים את ההבזל הזה בכך בשעוד הימין חותר לכונן הסדרים חברתיים המעודדים עשיית רווח אישי, ומאפשרים עשיית צדקה אישית, חותר השמאל לכונן הסדרים חברתיים שתכליתם לעשות צדק חברתי, בתנאים של רווחה חברתית. ברוב המקרים מסתייג הימין משינויים חברתיים מהירים, אשר כרוכים כמובן גם בשינויים באופן חלוקת ההכנסה, בעוד שהשמאל מעלה על נס את השינוי החברתי, כאן ועכשיו. כל ההבדלים הללו קשורים גם להכללה לגבי ההבדלים השכיחים בין הימין לבין השמאל מבחינת עמדתם כלפי טיב היחסים שבין המדינה, או בין האומה, לבין מדינות אחרות ואומות העולם, לעומת עמדתם כלפי היחסים הרצויים בין אזרחי המדינה, או בני האומה בינם לבין עצמם. הימין מנסח בדר"כ את השקפותיו לגבי יחס המדינה, או האומה, למדינות או אומות אחרות, במונחים חזוניים, טעונים מבחינה רגשית, גזורים מן האידאולוגיה הלאומית, לפעמים גם תוך העלאת ערכה של המדינה, או של האומה, ביחס לערכן של מדינות או אומות אחרות. את הסדר החברתי הרצוי במדינה מעדיף הימין לתאר במונחים רציונלים, שקולים, של כדאי-יותר וכדאי-פחות. השמאל, לעומתו, נוטה לנסח את עמדותיו ביחס לסדר החברתי הרצוי במונחים חזוניים, טעונים רגשית, ומוסריים. את היחס הרצוי בין האומה, או המדינה, לבין אומות ומדינות אחרות מתאר בדר"כ השמאל במונחים שקולים, רציונלים, של כדאי יותר או פחות. את כל ההבדלים האמורים ניתן לקשור למקור ההיסטורי של הכינויים הללו. מקורם ב"אסיפת המעמדות" הצרפתית שהתכנסה ב-1789, כאשר אנשי האצולה והכמורה ישבו מימן למלך, ואילו חברי "המעמד השלישי" ישבו לשמאלו, ואח"כ בסדר הישיבה הלאומית שלאחר המהפכה, כאשר היעקובינים, הרדיקלים יותר, ישבו באגף השמאלי, ואילו הז´רונדינים, הרדיקלים-פחות ישבו באגף הימני. כל ההבדלים הללו מתקימים ברוב המקרים, אבל לא תמיד. לפעמים משתמשים בכינויים אלה ביחס לארגונים שהיו בעבר "ימין" או "שמאל", אך שוב אין הם כאלה היום. השימוש הרווח בכינויים "ניצים" ו"יוניים" הוא דוגמה למצבים שהם אין קו השבר האקטואלי מתמצה כהלכה על ידי הכינויים "ימין" ו"שמאל".
 
למעלה